MagyarRegisztráció

Elfelejtett jelszó

Babaágy - amit nem nélkülözhet egyetlen baba sem!

Egy újszülött az első hónapokat gyakorlatilag alvással és evéssel tölti.
Vagyis babaágyra mindenképpen szükség lesz.

 

Használt vagy új babaágy?

 Gyártóként értelemszerűen új babaágy vásárlását javasoljuk, és ennek nem csak üzleti okai vannak. Egy új babaágy garantáltan higiénikus, masszív, ha probléma keletkezik, jó eséllyel kapható hozzá alkatrész. Az új babaágyak nem csak az aktuális trendeket követik, de a legkorszerűbb megoldásokat is képviselik.

Ma már magától értetődő, hogy egy babaágy fekvőfelülete 3 magasságban állítható. Amíg az újszülött alszik benne, többnyire pólyában, addig a legfelső, majd ahogy növekszik és végül feláll a baba, egyre mélyebbre majd a legalsó állásba kerül a fekvőfelület.

Babaágy állítható magasságú fekvőfelülettel

Kisebb vagy nagyobb babaágyat?

 Kétféle babaágy méret terjedt el: a 120*60 cm-es fekvőfelületű és a 140*70 cm-es.

Kicsinek tűnik a különbség, pedig nem az. 

Babaágy méretek

A kisebb ágyban 2 éves kor felett már nem fogja jól érezni magát a kicsi. A nagyobb ágy egy-másfél évvel tovább használható, vagyis 3-4 éves koráig megfelelő fekhelyet biztosít a gyereknek. A nagyobb ágy nem csak 36 %-kal nagyobb területet jelent, hanem nagyobb változatosságot, átalakíthatóságot is. A 140*70 cm-es ágyak oldalrácsaiból pár darab pálca kivehető, így könnyebb a gyerekhez hozzáférni, ha éjszaka be kell takarni, vagy a cumit visszatenni a szájába. Eek az ágyak könnyűszerrel átalakíthatók ágyneműtartóssá, akár egy utólag beszerzett ágyneműtartóval. A kisebb, 120-as ágyakra ez ritkán jellemző. (A Faktum kínálatában található 120-as ágyakba utólag nem szerelhető ágyneműtartó). Egy ágyneműtartó jelentősége az első 8-9 hónap elteltével nyilvánvalóvá válik. A szezonális ágyneműkollekciót ugyan is tárolni kell valahol. A nagyobb ágy mellett szól, hogy amikor a gyerek már önállóan jár "folyóügyeit" intézni éjszaka, addigra a rácsok leszerelésével - és az ágyvégek egyszerű variálásával - miniheverő alakítható ki belőlük.

Kamilla babaágy kiszedhető rács

Kivehető pálcák a baba könnyű eléréséhez   A 140-es babaágy később heverővé alakítható

 

Egy ágy, és más semmi?

 Koránt sem.

Jó, ha az újszülött babakelengyéje, az ápolási kellékek, pelenkák az anyuka keze ügyébe esnek. Ezeket nem csak azért praktikus a babaágy környezetében elhelyezni, hogy akár éjszaka, "csukott szemmel" is megtalálja őket, hanem azért is, mert a babaholmikat célszerű a család többi tagjának a ruháitól,  használati tárgyaitól szeparáltan tárolni. Kell tehát egy kis szekrény a ruhácskák és egyéb finom holmik tárolására. Ezen a szekrénykén praktikusan kialakítható egy pelenkázó felület - úgy is hívjuk ezeket a szekrényeket, hogy "pelenkázó komód" - amit egy pelenkázó toldalék beszerzésével már is megoldottunk.  Megfontolandó egy falra szerelhető kis polcocska is, amin a magasabbra helyezendő dolgokat - hintőpor, kenőcsök, olajak, fültisztítópálcák - tároljuk. 

Babaágy, pelenkázó komód, pelenkázó toldalék és falipolc.

Ha ennyi bútorelemet megvásárol az újszülött érkezésére, biztos, hogy megvan a szükséges és elégséges bútorkollekció a kis élet harmonikus elindításához. A többi bútordarab meg ráér 1-2 év múlva. Mert hogy szükség lesz további tárolókra abban biztos lehet!

Mókus babaszoba

Egy célszerű Mókus cseresznye mini-szett: babaágy, pelenkázó komód, pelenkázó toldalék és falipolc

Látják azt a kihasználatlan részt a képen, a pelenkázó toldalék alatt? Na, oda épp befér két oldalról egy-egy nyitott tárolópolc. Nyitott tárolópolccal igazi szuperpraktikus rendszert építünk ki, nincs az a babakellék, amire az első fél év során szükség lelehet és el ne férne bennük.

Mókus pelenkázó komód

 

Esetleg egy kombi ágy?

 A kombi ágyak kultúráját a Faktum teremtette meg Magyarországon.

Mit jelent az, hogy "kombi"? 

A kombi egy többfunkciós, egybe épített bútor, úgy is szoktuk mondani: mini-babaszoba - 2 négyzetméteren.

Bár első látásra robusztusnak tűnik, mégis kisebb lakások babaszobájába javasoljuk.

Egy kombi bútor a gyermek növekedésével sokoldalúan szétszedhető, heverővé, kisszekrénnyé vagy akár íróasztallá alakítható. Mint például ez a Makaó Kombi:

Makaó kombi babaágy

(Figyelem! Különböző kombi ágyak különböző elemekre szerelhetők szét!)

 

 

Alig fél év múlva...

A baba egyre többet lesz a babaágyon kívül.

Kúszik, mászik, forgolódik, mindent megfog és persze mindent a szájába vesz...

Jó, ha ilyenkor pár percig ott marad, ahova leteszik. De ez hamarosan változni fog. Egy pillanatig sem marad.

Ennyi idős korára születése óta már a harmadik évszakba lép az idő, Gyűlnek, szaporodnak a ruhák, cipők, alkalmasint az első kabátkák, pulcsik, dzsekik is megjelennek a ruhatárban. Mindezt tetézi, hogy minden, amire eddig szükség volt, ezen túl is szükséges lesz: pelenkák, popsitörlők, testápolók, body-k, takarók... És persze játékok! A baba 6-8 hónapos korára annyi holmija lesz, amennyit már nem lehet csak úgy, egy "alsó polcon" tárolni.

Játékok és ruhácskák

 Ha eddig is ügyelt a szülő arra, hogy a kicsi ruhái, játékai ne keveredjenek a nagyobb gyerekek vagy a felnőttek holmijaival, ezentúl ez még inkább fontossá válik. Ideje bővíteni a gyerekszoba bútorkollekcióját!

Lizi tárolók

A bővítés lehet egy vagy két új polc, de lehet például egy sokfiókos szekrény is.
A keskeny, polcos szekrények meglepően jó helykihasználásúak. A Lizi állópolca közel 1 négyzetméternyi felületet kínál.  Mindegyik modellcsaládhoz kínálunk játéktároló polcokat, ezek hosszú évekig használhatók lesznek. Méretezésük olyan, hogy később akár nagyobb alakú könyvek is jól elférjenek bennük, vagy alulra símán be lehet hajítani egy általános iskolás komplett tornacuccot. (Persze, addig még évek telnek el...)

Lizi lila babaszoba

Babaruhák tárolására inkább valamilyen zárt megoldást kell választani. Ezek a bútorelemek nem vesznek el sok helyet a szobából, inkább "felfelé" nyúlnak, ami praktikus a babakompatibilis és babamentes tárolni valók szempontjából. Méretüknél fogva könnyen áthelyezhetők is, ha szükséges.
A Lizi induló szettje egész csinos kis babaszoba-berendezésre ad lehetőséget.
Na itt aztán tényleg jól érezheti magát a baba és az anyuka is!

Rácsodálkozás a világra

Hipp-hopp, nem is olyan sokkal a megszületése után a baba elindul. Mit elindul, szaladni kezd! Meg ugrálni. Meg kúszni, meg forogni és bukfencelni. És ez hatással lesz a ruháira is.
Lassan nem lesz elég mindenből 2-3 darab!
Kelleni fog ugye otthonra 1-2-3-... kollekció kényelmes kis ruha. Ráadásul évszakonként. Kell a játszótérre, a bölcsibe, az óvodába, sétához, vendégségbe, gyerekzsúrra, farsangokra valami jelmez.
És ezek amortizálódnak is.
Bejátszik a képbe, hogy a gondos, előrelátó anyukák a drágább holmikból többnyire a szezon végi leértékelésekkor megveszik a következő szezonban esedékes méretű ruhákat. Overall, hótaposó csizma, széldzseki, ilyenek.
Egy gyerekszoba szekrényeiben a fontosabb ruhadarabokból mindig ott van a "tavalyi", ha valami csoda folytán még ép, az idei, meg ami majd "jó lesz jövőre".

 A babaápolási cikkek kiszorulnak a fürdőszobába, helyüket átveszik a játékok. Egyre összetettebb játékok. Ekkor már nem lesz elég pár plüss figura, meg pár csörgő, színes fakocka.

  

Házak, kastélyok, tűzoltóállomások, vagy rakétakilövők...

  Mesekönyvek, kifestők és - na, ezen meg fogsz lepődni - a kedvenc játékok termékismertető prospektusai.

Te megveszed a világ legszórakoztatóbb, legszebb, legigényesebb, "legkészségfejlesztőbb" gyerekkönyveit, a gyerek meg egy pár közönséges lego-prospektust fog állandóan nézegetni...

Érzed, hogy kezd kifogyni a tárolókapacitás? Nem véletlen. Ezért kínálunk nagyobb szekrényeket is.

 

 Egy csinos Kamilla 3 osztású szekrény belülről igen praktikus elrendezésű

Ha a 3 osztású túl robusztus, választhatsz keskenyebb, de belülről ugyanolyan praktikus szekrényt is.
Jó ha tudod, bár itt a webshopban nem kínálunk "mindenből mindent", szinte mindegyik babaszobához kínálunk nagy tárolóelemeket is. Érdemes a katalógust böngészni vagy benézni egy nagyobb kereskedőhöz.

 

Ilyen a két ajtós, fiókos Mókus nagyszekrény. Alulra egy igazán öblös fiók került.

Alvóhelynek ilyenkor többnyire még elég a heverővé alakított 140-es babaágy. (A gyerek négy éves korában fogsz rájönni, hogy annak idején mennyire megérte az árát, milyen jól döntöttél, hogy a nagyobb, átalakítható babaágyat választottad.) 

 

Amikor a nagyobb bútorelemek beszerzéséről döntesz, érdemes kicsit átgondolni a gyerekszoba - (hah, hol van már a "babaszoba", egy komoly, önálló lakosztály formálódik!) - átrendezését, és felkészülni egy kölyökkori időszakra.

 

A Faktum természetesen felkészült. Nagyobb heverők, vendégágyként vagy ágyneműtartóként is funkcionáló elemek, gyerek-íróasztalok, további praktikus polcok mind megtalálhatók a kínálatban.
Kollekciónkat úgy állítottuk össze, hogy egy gyerek igényeit a babaágy megvásárlásától kezdve, 14-15 éves koráig maradéktalanul ki tudják elégíteni.
Lehet, hogy amikor először megfogalmazódik benned - talán épp most, hiszen itt jársz a gyerekbútor webshopban - hogy hűha, be kell rendezni a gyerekszobát, akkor a gondolataid csak a pici babára fókuszálnak, és az alapvető bútorelemekre gondolsz.

 Villámsebesen eljön azonban az idő, amikor ez a várt, pici baba egy kész, önálló kicsi emberként áll majd előtted, és kijelenti, hogy őmár nem baba, hanem "lendőlbácsi", vagy "helcegnő", önálló igényekkel, saját, külön bejáratú elképzeléssel a világról. És a saját szobájáról.

 Mókus heverő

Nelli ifjúsági szoba

Két tiniszoba, ami kezdetben Mókus és Nelli mini szettként indult.

A Faktum bútoraival másfél évtizedre megoldhatod a gyerek lakberendezéssel kapcsolatos szükségleteit!

;